ERIC BRACE, PETER COOPER & THOMM JUTZ – RIVERLAND

 


Het aanbod aan verhalen vertellende folkzangers en songschrijvers lijkt wel oneindig te zijn. We hebben hier opnieuw een unieke combinatie van dat soort muzikanten aangeboden gekregen met het in Nashville, Tennessee opgenomen album “Riverland”. Dat is de tweede cd van een folktrio bestaande uit singers-songwriters Eric Brace, Peter Cooper en Thomm Jutz. Het nieuwe album volgt op hun in 2017 uitgebrachte debuutplaat als trio: “Profiles In Courage, Frailty, And Discomfort”.

Het trio verklaart zelf dat deze plaat als een conceptalbum bedoeld is met liedjes over Mississippi, zowel over de gelijknamige legendarische rivier als over de mooie Amerikaanse staat waar heel wat problemen voor een minder aantrekkelijke perceptie van de kwetsbare staat en bevolking dreigen te zorgen.

Opvallend daarbij is dat geen van deze drie muzikanten zijn roots in Mississippi heeft. Eric Brace komt uit Washington D.C., Peter Cooper groeide op in South Carolina en Thomm Jutz is een Europeaan met zijn wortels in het Duitse Zwarte Woud. Maar ze hebben mekaar blijkbaar gevonden via de krachten van de gemeenschappelijke interesse voor het soort muziek dat ze op hun albums brengen.

Op “Riverland” staan veertien liedjes die allemaal verwijzen naar Mississippi, te beginnen met de mooie openingstrack “River City”, maar ook uitgestraald in andere songs als “Down Along The River”, “Drowned And Washed Away” over de dodelijke overstromingen van de Mississippi-rivier in 1927, “In The Presence Of The River”, “To Be A Steamboat Man” en slotsong “Mississippi, Rest My Soul”.

Het nummer “Mississippi Magic” verdient wat meer uitleg, omdat het gebaseerd is op een speech van dominee Will D. Campbell, een man die zijn hele leven heeft gestreden tegen ongelijkheid en racisme en daarbij gesteund werd door o.a. Martin Luther King Jr., Tom T. Hall en Muhammad Ali. Peter Cooper componeerde de muziek waarop de woorden van de dominee tot uiting zijn gekomen.

Dit album “Riverland” is een aanrader voor iedereen die ook maar een beetje interesse vertoont in de geschiedenis van de Amerikaanse staat Mississippi. Vooral omdat heel wat facetten uit het verleden van die staat aan de basis lagen van de liedjes die Eric Brace, Peter Cooper en Thomm Jutz voor deze plaat geschreven hebben.

(valsam)

 

Track List
1) River City (3:22)
2) King of the Keelboat Men (2:52)
3) Down Along the River (3:41)
4) Drowned and Washed Away (4:30)
5) Old Tom T. And Brother Will (3:28)
6) Mississippi Magic (7:18)
7) In the Presence of the River (3:01)
8) Southern Mule (3:01)
9) To Be a Steamboat Man (4:05)
10) As Far As I Can See (3:18)
11) It Might Be Hollywood (4:11)
12) Uneasy Does It (3:40)
13) Fort Defiance (4:01)
14) Mississippi, Rest My Soul (4:02)

Produced by Thomm, Peter, and Eric
Recorded and mixed by Thomm Jutz, TJ Tunes Studio (Nashville TN)
Basic tracks and lead vocals (1, 8, 10, 12) recorded by Nick Autry (with Joel McKenney), Sound Stage Studios (Nashville TN)
Rev. Will D. Campbell’s reminiscence recorded by Tom T. Hall, Fox Hollow (Brentwood TN)
Mastered by Alex McCollough, True East Mastering (Nashville TN)
Trio photos by John Partipilo (johnpartipilo.com)
Cover photo by Carol Highsmith (“Mississippi River, in Natchez, Mississippi”)
Design by Bill Thompson (Harrisonburg VA)

Eric Brace: Acoustic guitar, vocals
Peter Cooper: Acoustic guitar, vocals
Thomm Jutz: Resonator and acoustic guitars, vocals
Mark Fain: Acoustic bass
Lynn Williams: Drums
Mike Compton: Mandolin
Tammy Rogers: Fiddle
Terry Baucom: Banjo (5, 13)
Justin Moses: Banjo (4, 14)

Artiest info
Website  
 

Label: Red Beet Records